Armata SUA vrea să creeze super-soldați cu ajutorul unor senzori biologici

de: Claudiu Râpan
13 07. 2017

Armata Statelor Unite ale Americii vrea să creeze un nou tip de senzori biologici care să fie montați pe armele folosite de soldați. Aceștia vor avea rolul de a monitoriza capacitatea în luptă a soldaților și de a le atrage astfel atenția atunci când trebuie să se concentreze mai tare. Programul își propune, pe viitor, să dezvolte soldați îmbunătățiți genetic, care vor fi superiori din punct de vedere al tehnicilor de luptă folosite.

Acești senzori nu sunt primii la care s-au gândit cercetătorii militari. La începutul anului 2017, Forțele Aeriene Americane au testat o cască specială destinată piloților, care monitoriza activitatea lor cerebrală și își dădea seama dacă pilotul era stresat sau panicat. În plus, până în 2020, trupele speciale Navy Seals ar putea fi dotate cu costume de tip exoschelet care îi pot proteja pe soldații aflați în situații limită.

Aceste arme dotate cu senzori biologici pot înțelege exact ce se petrece cu soldații care le folosesc și își pot da seama de schimbările care se petrec în corpurile acestora, chiar și la nivel molecular. Ele ar putea detecta și schimbări minore în nivelurile de alertă sau de stres, notează Defense One. Noile arme ar putea fi create special pentru fiecare soldat în parte, pentru a se plia cum trebuie pe profilul psihologic și pe modul în care aceștia interacționează cu mediul înconjurător.

[readmore]

Toată această tehnologie nouă are rolul de a îmbunătăți din toate punctele de vedere modul de luptă al soldaților. Pe parcursul ultimilor doi ani, armata americană a cumpărat echipamente biomedicale în valoare de peste două milioane de dolari. Prin studierea atentă a datelor psihice, fizice și emoționale ale soldaților, structurile de conducere ale armatei își pot da seama mai bine ce tip de soldat se pliază pe o activitate anume, și îi pot trimite în misiuni care să se alinieze tiparului lor de comportament.